Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Per Andersson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta

Revorm tar man bort genom att rita en femöring med en brödbit över revormen och sedan ger brödbiten åt ett djur.

Olov Jakob i Glappsjön blåste i ättika eller sprit, och så smorde man sig med detta, om man "råkat ut för ont".

Bot för tandvärk: Man borrar hål i en asp, tar en pinne och petar i tanden, så man får blod på pinnen, och sedan sticker man pinnen i trädet. Man måste kila fast den, så den ej faller ut. Om någon rycker ut stickan ur trädet, får den personen tandvärken.

Vårtor försvinna, om man smörjer dem med en fläsksvål, som sedan gräves ned.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 261, gjorda i början av 1930-talet. Bot för åkommor.